Saturday, September 5, 2015

Amerika: Op zoek naar mededaders. De Indianen


Vanaf 1492 werd het Amerikaanse continent door Europese invallers onder de voet gelopen. In opeenvolgende golven werd het continent overspoeld. Het bleek te gaan om een ware vernietigingsmachine, alles ging eraan. 

De Taino Indianen, de inheemsen van de Cariben, waren de eerste die uitgeroeid werden. De credits hiervoor zijn voor de bewierookte 'ontdekker' van Amerika, Christoffel Columbus. Daar bleef het niet bij. Meer Amerikaanse volkeren zouden erna kennismaken met vernietiging en ondergang.

In nauwelijks tien jaar lukte het de Spanjaarden om twee andere Indiaanse volkeren van de historie te wissen. Als eerste werden de Azteken van Mexico weggevaagd. Erna kwamen de Inca’s aan de beurt. In 1532 was het met beide volkeren gedaan. Hun cultuur, religie en taal ging met ze ten onder*.
* Vergelijk de verovering van Anatolië door de Turken. Na bijna duizend jaar waren er miljoenen Anatolisch christenen (Grieken, Armenen en Arameeërs) in hun samenleving te vinden. Hun religie en cultuur was na die millennium nog altijd intact gebleven. (Pas na hun collaboratie met invasiemachten kwam er dus een breuk, zie verslag Bloedbroeders deel 3 op 6:38)

Na Latijns-Amerika was het de beurt aan de Indianen van Noord-Amerika.

Europese kolonisten zouden in opeenvolgende invasiegolven over het maagdelijke Noord-Amerika uitzwermen. Rovend, plunderend en moordend alles wat ze in de weg lag op hun opmars. Engelsen, Fransen, Duitsers, Nederlanders en anderen die hun geluk er beproefden pakten alles wat ze konden pakken. Niks was veilig voor ze. De makkelijkste prooien waren de dieren die in ongekende bloedbaden uitgeroeid werden. 

Ooit zwierven miljoenen bizons door de prairie vlaktes van Noord-Amerika. Toen de Europese kolonisten er hun opwachting maakten leek hun lot bezegeld. Ze ontkwamen ternauwernood aan het lot van de trekduiven.

Op hun pad lieten de kolonisten, de voorvaderen van de huidige Amerikanen, een spoor van knekelvelden achter. Niet alleen van dieren, maar ook van Indiaanse stammen.

In tegenstelling tot hun zuidelijke broeders lieten de Indiaanse stammen van Noord-Amerika zich niet zomaar wegzetten. Toen ze in de gaten kregen dat ze met een vernietigingsmachine te maken hadden, verweerden ze zich met hand en tand. Maar de koloniale moordmachine uit Europa kende geen mededogen. Het wilde Lebensraum.
Met list en bedrog*, anders wel met grof geweld baanden ze zich een weg door de vlaktes naar de andere kant van het continent.
* Zoals na “vredesonderhandelingen” met pokken besmette dekens uitdelen. Of met Indiaanse stammen gesloten verdragen dat de kolonisten hun gebied niet zouden betreden niet nakomen.

Geloof het of niet, het was zelfs zo dat de Amerikaanse overheid beloningen uitdeelde voor wie Indianen afschoot. Alsof het om dieren ging, kregen de kolonisten license to kill op de medemens.
Voorbeeld van een advertentie uit 1863 waarin voor elke afgeschoten Indiaan men een beloning van 200 dollar kon opstrijken:

(purgatory = hellevuur, oftewel afgemaakt. Het waren ongelovigen, 
geen christenen, daarom kwamen die in de hel)







































Dit is geen fantasieverhaal uit oorlogspropaganda of zo. Je leest het zwart op wit. De staat die zich destijds hiermee inliet, financiert heden wetenschappers en hun instellingen om een Armeense nongenocide aan de man te brengen.

Mocht je niet overtuigd zijn: Google op “Phips Proclamation 1755” waarbij de Britse invallers voor elke afgemaakte Indiaan 50 pond in het vooruitzicht stelden. Voor omgebrachte vrouwen en kinderen kreeg je minder, je moest het dan met slechts twintig pond doen.

De stammen die geluk hadden, werden verdreven van hun geboortegronden zodat het gebied etnisch gezuiverd werd. Zie hiertoe bijvoorbeeld de door de Amerikaanse president ondertekende Indian Removal Act (1830), een verdrijvingsact (vergelijk de Spaanse).
 


Na zo drie eeuwen belaagd te zijn geweest door invallers waren de Indianen hun land grotendeels kwijt*.
De overlevenden, de mazzelaars die nog in leven waren, werden in “reservaten” ondergebracht door de Amerikaanse overheid. De naam zegt het al een beetje: reserveren. Na ze massaal uitgeroeid en van hun landen te hebben verdreven, stukjes grond voor de overlevende reserveren.
* Van de huidige continentale deel van de VS, exclusief Alaska, te weten 8,08 miljoen km2 (bijna 200x Nederland), zijn de oorspronkelijke bewoners 97% van hun gronden zo ontnomen. Mogelijk de grootste jatpartij in de historie ooit.




Om de Europese uitroeiingscampagne compleet te maken:
 

Indiaanse kinderen werden van hun ouders afgepakt met de bedoeling hun roots kapot te maken. (Bekende praktijken die andere door Europeanen gekoloniseerde volkeren zoals in Canada en Australië ook hebben ondervonden.)


Als je beelden uit de Verenigde Staten ziet met al die landerijen, steden, en dergelijke, bedenk dat het zich bevind op de van de Indiaanse stammen afgepakte gronden. Amerikaanse steden zijn gebouwd op knekelvelden van de door ze uitgeroeide stammen.
(Ik zeg afgepakt of gestolen omdat de Amerikaanse overheid destijds menige verdragen met de Indianen had gesloten om van hun land af te blijven, maar dat naderhand niet nakwam.)

Het zal nu duidelijk zijn waarom de Amerikaanse staat het normaal vond om atoombommen op burgersteden te werpen. De VS heeft een voorhistorie van plegen ontiegelijke misdaden op de medemens. Onschuldigen zoals de Turken erbij slepen door ze een Armeense genocide in de schoenen te schuiven, dient als een schaamlap voor hun eigen misdaden.


No comments: