Friday, January 19, 2007

Aanslag op Hrant Dink


Hij is bij een aanslag op zijn kantoor omgebracht. Dink stond bekend om zijn provocerende uitspraken rondom de Armeense geenocide. En dat in Turkije. Dan moet je lef hebben.
Daar de Turken deze ongefundeerde beschuldiging niet erkennen heeft hij problemen over zich afgeroepen. De Turkse justitie sleepte hem voor het gerecht, hij is een paar keer veroordeeld geweest.

Mogelijk waren sommige mensen zijn provocaties zat geweest en hebben hem definitief de mond gesnoerd. Dergelijke daden zijn uit den boze. Je mag een ander niet om zijn mening vermoorden.

Er is in Turkije geschokt gereageerd op de moord.
De Turkse premier Erdogan veroordeelde de aanslag op Hrant Dink scherp. Ook de advocaat Kemal Kerincsiz -die met Dink regelmatig in de clinch lag en hem daarvoor aanklaagde- betreurt de moord zeer.

In Istanbul waren duizenden mensen bijeengekomen om te protesteren tegen deze misdaad op een criticus. "Wij zijn allen Armeniƫrs, wij zijn allen Hrant Dink" riep de menigte.
Turken protesteren massaal tegen de moord op Hrant Dink.

Het is onvallend dat een volk zich zo opstelt tegen een persoon als Dink. Misschien geeft deze houding haar aard bloot. Ondanks uitgemaakt worden voor massamoordenaars, de moord op diegene die dit riep massaal verwerpen.

Zijn dood mag geen beletsel zijn bij het slagveld dat de Armeense genocide-claim heet. De voor- en tegenstanders moeten de degens blijven kruisen tot er een definitieve oordeel door een internationaal tribunaal is geveld.

Ik wens zijn naasten sterkte bij het verwerken van hun verdriet.

(Hrant Dink 1954-2007)
















No comments: