Saturday, January 13, 2007

Nova en de Armeense genocide


Deze actualiteitenrubriek van de publieke omroep komt meestal serieus over. Dat hoor je ook te verwachten natuurlijk. Een nieuwsrubriek onthoudt zich van partijdige reportages en dergelijke vooringenomen gedragingen.
Maar deze Nova heeft in de Turks-Armeense kwestie ons paar streken laten zien waaruit haar onjournalistiek houding in de Turks-Armeense kwestie blijkt.
Vorig jaar (november 2005) hebben ze uit handen van Armeense sympathisanten zitten te eten toen ze een reportage over kwestie lieten zien.
NOVA wilde het muilkorven van vrijheid van meningsuiting in Turkije aan de kaak stellen. Daartoe liet ze een reportage zien over het proces van Orhan Pamuk. Een geniale schrijver, maar een onnozele hals in historische kwesties. Hem wachtte een proces wegens laster omdat hij ongefundeerde aantijgingen tegen zijn eigen volk uitte (hij is ondertussen -overigens op technische gronden- niet vervolgd).
NOVA maakte daarbij ongelooflijke fouten die haar vooringenomenheid in de kwestie toonde:
-Ze had het over een Armeense “genocide” die zelfs de Verenigde Naties, nota bene de grondlegger van de Genocide Conventie, niet erkent.
-Dat deze Armeense geenocide gebaseerd is op bedrog heeft NOVA treffend in beeld gebracht:
Om de beschuldiging van genocide te onderbouwen liet men foto’s zien van vluchtelingen en hongerende kinderen (wat geen bewijs van genocide is: in elke oorlog komen dergelijke taferelen voor). Maar tussen al deze foto’s zat er één die uitsprong: een tafereel met kinderen en vrouwen die omgebracht waren.
En laat juist deze foto van Turkse slachtoffers zijn van Armeense milities die in Turkse dorpen hadden huisgehouden!
 

De genoemde foto is te vinden in http://www.ermenisorunu.gen.tr/english/album/ana7.html.
Op die site wordt de door Armenen en aanhangers verborgen gehouden feiten over deze kwestie blootgelegd.

No comments: