Thursday, April 18, 2013

De Britse Leugenfabriek (III)



(vervolg van deel II)  

Behalve het Bryce Report heeft Wellington House meer publicaties op zijn naam staan. Het was een ware kraamkamer van anti-Turkse propaganda-materiaal. Daarvan maken heden lieden met een anti-Turks inslag driftig gebruik van. Zonder te weten uit wiens koker hun bronnen tegen de Turken eigenlijk afkomstig zijn. Materiaal waarmee ze de Turken een genocide in de schoenen proberen te schuiven.


Enkele van die werken van Wellington House zijn:

Armenian Atrocities: the murder of a Nation uit 1915 van de hand van Arnold J. Toynbee.
Er is in dat jaar ook een Nederlandse vertaling van gepubliceerd: ‘Armenische Gruwelen: het vermoorden van een volk’. De hand van Wellington House reikte dus tot in Holland. Deze publicatie van Toynbee uit 1915 kan gezien worden als een vingeroefening naar zijn uitgebreidere werk uit 1916 (het Bryce Report).


The Horrors of Aleppo (‘De Gruwelen van Aleppo') uitgegeven in 1916, geschreven door ‘Martin Niepage’ (dat hij niet de ware auteur is ligt voor de hand). Dit werk kwam enkele keren zijdelings aan bod op deze weblog. Zie Todayszaman en de Armeense nongenocide (II) en Kenmerken van de Armeense gruwelpropaganda: Fabula Fantastica.

The murderous tyranny of the Turks (‘De bloeddorstige tirannie van de Turken’), gepubliceerd in 1917, Arnold J. Toynbee is ook de auteur ervan.
Titel spreekt voor zich: Turken zwartmaken op elk mogelijke manier. Globaal wilde Toynbee met zijn Mein Kampf-formuleringen in dit werk één ding rechtvaardigen: daar de Turken volgens hem barbaren en schurken waren, hadden ze geen recht op bestuur over Anatolië. Istanbul en de Straten moesten ze afstaan, net als grote delen van Anatolische streken. Ze dienden tevreden te zijn met een stuk rompstaat waar ze zich als een slavennatie naar goeddunken van westerlingen mochten handhaven.
Oftewel: het Sykes-Picot verdrag slijten (wat later het westen via Sevres tevergeefs probeerde te materialiseren).

Martyred Armenia ; By Fa'iz El-Ghusein, Bedouin Notable of Damascus. Transl. from the Orig. Arabic (‘Lijdend Armenië; door Fa'iz El-Ghusein, een voorname bedoeïen uit Damascus. Vertaald van Arabische origineel’). In dit werk uit 1917 worden Turken de door Wellington House verzonnen figuur Fa'iz El-Ghusein als schurken neergezet.

The "Clean-Fighting Turk, " a Spurious Claim (‘De eervol vechtende Turk, een onware bewering’). Een krantenartikel van de Britse krant The Times uit 20 februari 1917. Wellington House vroeg Sir Mark Sykes om dit artikel te schrijven. De bedoeling was om het positieve beeld die men over de Turken had kapot te maken.


De laatste twee publicaties van de Britse oorlogspropaganda zal ik komende keren nog in detail bespreken.

- lees verder -

No comments: