Saturday, June 28, 2014

De twee kogels die leidden tot de dood van 80 miljoen mensen


Vandaag vond precies 100 jaar geleden de moordaanslag op aartshertog Frans Ferdinand plaats. Hij was de troonopvolger van het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije. De gevolgen van deze moord waren desastreus.


De kogels die de Servische terrorist Gavrilo Princip afvuurde zouden leiden tot de allereerste mega-oorlog die de mensheid kende. Niet alleen dat, de verliezende Duitsers zouden erna uit revanche de tweede wereldwijde oorlog ontketenen.
Naar schatting leidden beide mega-oorlogen tot de dood van 80 miljoen mensen. En dat door slechts twee kogels.

Dit pistool zou leiden tot de dood van 80 miljoen mensen.


De moord op de aartshertog vond plaats in de Bosnische stad Sarajevo. Op die fatale dag was Frans Ferdinand samen met zijn vrouw Sophie Chotek op bezoek in de stad.

Geloof het of niet, dit was de tweede aanslag tijdens dat bezoek. Gavrilo Princip opereerde namelijk niet alleen. Behalve hem hadden meerdere terroristen zich langs de route opgesteld om toe te slaan. Voor hij zijn schoten loste had een andere samenzweerder zijn geluk al tevergeefs beproefd. De Serviër Nedeljko Čabrinović had een handgranaat gegooid naar de auto waarin de aartshertog en zijn vrouw zaten. Door alert optreden van hun chauffeur kwam de granaat niet in de auto terecht en ontplofte het achter ze op de straat.

Langs de route stonden welgeteld zeven terroristen op hun kans te wachten (Mehmetbasic was een Bosnische moslim, hij werd bijgehaald om de club een minder Pan-Slavische aanzien te geven).

Je zou verwachten dat de aartshertog erna het bezoek zou afgelasten, maar hij wilde zich niet laten afschrikken. De terroristen stonden juist op het punt om het maar op te geven. Ze kregen dus een herkansing. Gavrilo Princip greep die kans toen de auto in zijn buurt kwam en hij de fatale kogels kon afvuren. Zoals eerloos gebruik onder terroristen schoot hij ook Sophie Chotek dood.

Enkele ogenblikken nadat deze foto genomen werd vond de moordaanslag plaats. De auto met de aartshertog rijdt de straat in waar de schoten zouden vallen.

Oostenrijk-Hongarije stelde Servië erna een ultimatum, dat bekend staat als het Juli-ultimatum. Omdat Servië niet akkoord ging met alle punten, verklaarde Oostenrijk-Hongarije ze erna de oorlog.

Daarna brak de hel los omdat ene na ander land elkaar de oorlog verklaarde.




UPDATE
Alhoewel bloed van tientallen miljoenen aan hun handen kleven, presteren de Serviërs het om een monument voor Princip op te richten. Vergelijk de Armeense fanatici die voor hun moordenaars monumenten oprichten en ze als helden bejubelen.





No comments: