Monday, July 28, 2014

Verraders verraden

- bijlage hoofdartikel 'De Eerste Wereldoorlog: escaperoute Turken' -

Op dit moment staan drie voormalige Ottomaanse gebieden in brand (Irak, Syrië en Palestina). Vanwege de relatie met WO1 zal ik erop ingaan.

In het hoofdartikel schreef ik dat de Turken door niks te doen in WO1 erna sowieso met de Europese belagers te maken zouden krijgen en ze de gok namen om hun rijk te redden. Verbazingwekkend genoeg had die gok ook bijna goed uitgepakt.


Omstreeks 1918 was van de drie oorlogsfronten alleen het zuidelijke front met de Britten nog actief. Aan het westelijke front hadden ze hun vijanden verslagen (Gallipoli). Het oostelijke front was veiliggesteld na de terugtrekking van de Russen (revolutie van oktober 1917)*.
* Alhoewel de Armenen erna de macht hadden overgenomen in Oost-Anatolië en er druk doende waren om het gebied van moslims te zuiveren, vormden hun vijandelijkheden geen bedreiging voor de Ottomaanse oorlogsinspanningen.

Alleen in het zuiden voerden de Turken dus strijd met de Britten. Dat front hadden de Turken mogelijk ook gewonnen ware het niet dat de Britten de Arabieren hadden ingepalmd met (loze) beloftes.
Ottomaanse oorlogsfronten 1918.

Als schapen liepen die achter de Britse charlatan Lawrence of Arabia in ruil voor een Groot-Arabisch rijk in het Midden-Oosten. Na het winnen van de oorlog door de Britten bleek dat beloofde grote rijk van de Arabieren een fata morgana.

Niet alleen dat, ze kregen nog een verrassing van de Britten voor de kiezen.

De joden was in dat fantasie-rijk namelijk ook een eigen staat beloofd. Gevolg van dit bedrog van de Britten ondervinden de Arabieren nog altijd aan den lijve: op dit moment worden de Palestijnse Arabieren en masse afgeslacht door het Israëlische leger.


No comments: