Thursday, February 26, 2015

Nieuwe miljardendans tussen Turkije en het westen om Armenen


Weer staan miljarden op het spel in deze kwestie. Vorige keer ging het om 22 miljard dollar, nu is de hoofdprijs lager, maar we praten toch even over $ 4 miljard.

Turkije wil een lange-afstands lucht-en raketschild aanschaffen om zich te beschermen tegen ballistische raketten. Meerdere wapenfabrikanten hebben interesse getoond. Behalve de gebruikelijke fabrikanten uit Europa en Amerika dingt nu ook een Chinese leverancier mee in de opdracht.

Er zijn nu drie leveranciers die hopen op de miljarden: de Chinese CPMIEC, de Frans-Italiaanse Eurosam en de twee Amerikaanse bedrijven Raytheon en Lockheed Martin.
 

Om een hefboom tot zijn beschikking te hebben heeft Turkije zijn beslissing gekoppeld aan de Armeense kwestie. Voor 24 april 2015* zal Turkije geen besluit nemen.
* De Armenen gaan dan de 100-jarige herdenking van hun Judasdag vieren.

Wat betekent dit?

Elk land die de Armeense leugens officieel erkent, zal duizenden werknemers zicht op werk onthouden en miljarden aan opdrachten aan zich voorbij laten gaan. Met name de Franse en Amerikaanse gegadigden en hun toeleveranciers vrezen nu hun overheden. De VS en Frankrijk zijn namelijk sneller geneigd om de Armenen een handje te helpen met hun luchtkasteel.

Wat zal het worden? Het belang van duizenden werknemers of een anti-Turkse leugen officieel erkennen?
November vorig jaar heeft Turkije de Verenigde Staten daarnaast nog een belofte gedaan. Als de VS de Armeense beschuldiging officieel erkend zal Turkije een drastische koerswijziging doorvoeren in de onderlinge banden. 


Er kan een inschatting gemaakt worden wat er nu gaat gebeuren.

Frankrijk is de eeuwige pro-Armeense fanaticus. Die zal hopende op inlossen van hun ereschuld aan de Armenen ze deze keer fors belonen.

Eurosam, de grote kanshebber om de 4 miljard mis te lopen.

Voor Turkije telt Frankrijk sowieso niet. Dat land is irrelevant in de beslissing van Turkije. Het draait om de Verenigde Staten. Turkije gebruikt de Chinese wapenleverancier CPMIEC als een waarschuwing aan de VS. 

Voor Amerika staat meer op het spel. Die zal de Armenen daarom in de steek laten. Obama zal zeker niet de geschiedenis in willen gaan als de president die een belangrijke militaire bondgenoot voor de betekenisloze Armenen in de steek liet. Naast de duizenden banen die hij voor hun met fraude en bedrog omgeven claim opofferde. Daarom zal denk ik de opdracht naar de VS gaan.



No comments: