Sunday, March 22, 2015

Bloedbroeders. Met ArmenianTitanic op de hielen - Intro deel 1


Zonet de docu-serie Bloedbroeders van de VARA gezien.

In die documentaire gaan een NederTurk en een NederArmeen samen kijken of er wel of niet een genocide op de Ottomaanse Armenen heeft plaatsgevonden.
Het gaat om de onderzoeksjournalist Sinan Can en de Armeense acteur Ara Halici.

Vandaag was deel 1 van de serie. ArmenianTitanic zal het volgen en de bevindingen op de weblog posten.

Vanwege tijd lukt me nu niet om alles neer te zetten. Maar ik wil het allerbelangrijkste wat me is bijgebleven wel posten. (hoop snel een volledige update te kunnen plaatsen. Klik voor UPDATE hier.)

Dat was toen de terroristenverheerlijker Ton Zwaan (en de voormalige mentor van de Turkenhatende Koerd Ümit Üngör) op 10:30 in beeld kwam. Dit leeghoofd die de vervalste Hitler-citaat gebruikte om zijn universitaire titel te verkrijgen, overhandigde de Armeen Ara een publicatie in ringband. De titel ervan werd niet genoemd, maar ik kon uit de verstrekte zijdelingse informatie afleiden wat we voor ons hadden.

Ara dook erin en schrok zich te pletter wat de Armenen zou zijn aangedaan volgens die publicatie. Erna bleek hij een “coming-out” gekregen te hebben. Hij had niet zo bij zijn Armeense roots stilgestaan, wist niks over de Armeense kwestie zegt hij. (we moeten hem op zijn woord geloven, hopelijk zit hij niet te faken).
Ara dus totale omkeer erna. Stortte zich met overgave op zijn Armeense identiteit en roots. Vraagt bijvoorbeeld zijn moeder naar hun familiehistorie en dergelijke. Laat iets in Armeens tatoeëren over zijn hele onderbeen.

Je ziet dus wat een fantasieboek teweeg kan brengen bij een jonge Armeen. 
Het gif van haat die met zulke Mein Kampfs bij andere Armenen is geïnjecteerd, die heeft geleid tot laffe moorden op tientallen onschuldigen in de jaren ‘70-’80.

Welk boek was dat eigenlijk die dit veroorzaakte? 
Het was in 1918 gepubliceerd, Nederlandse piefen hadden aan bijgedragen.

Dat werk is zeer toevallig hier op weblog aan bod geweest! Het is de publicatie van die Nederlandse hulporganisatie die met fantasieverhalen geld probeerde binnen te slepen. (Hun Amerikaanse collega's hadden dus op die manier, de Turken met middeleeuwse fantasieverhalen door het slijk halend, bijna 2 miljard binnengesleept)

Ton Zwaan, die een wetenschapper moet voorstellen, heeft dus met zo'n fantasieboek, opgesteld door een aartsfraudeur die naar de naam Johannes Lepsius luistert, dit op zijn geweten.

En de hoofdrolspelers van de docu hadden niet in de gaten wie of wat ze voor zich hadden. Dat voorspelt weinig goeds voor de komende afleveringen.


No comments: