Tuesday, April 21, 2015

Bloedbroeders. Met ArmenianTitanic op de hielen - Intro deel 5


Deel 5 is hier te bekijken: http://bloedbroeders.vara.nl/media/338084


Op de oude voet bleven deze charlatans doorgaan.

Deze keer gaven ze twee Turkse geleerden de gelegenheid om te reageren op de Armeense beschuldigingen. Dus pas na vier uitzendingen lang de kijker doodgegooid te hebben met pro-Armeense aantijgingen komen ze mee aan.


De eerste criticus was de Turkse historicus Mehmet Perinçek die de Russische archieven heeft onderzocht. Na in totaal 75 seconden werd hij afgevoerd. Een andere criticus was professor Yusuf Halacaoğlu. Hij werd in totaal 163 seconden het woord gegeven.

De vijf delen van de documentaire-reeks hebben tot nu toe in totaal 225 minuten geduurd. De Turkse wetenschappelijke zijde kreeg dus nog geen 4 minuten de gelegenheid om de kritische visie te leveren over 1915. De andere 221 minuten zag je aan de lopende band minutenlang pro-Armeense knechten als Taner Akçam of Erik-Jan Zürcher die leugens een aura van echtheid proberen te geven.
 
De Koerdische Sinan en de Armeense Ara hadden beloofd dat ze de onderste steen boven water zouden gaan halen. Ze spiegelden de kijker voor dat ze de waarheid zouden gaan achterhalen. Als je ene partij 99% van de tijd ruimte biedt en de andere 1% dan kom je zeker achter de waarheid. Gegarandeerd.



Overigens was de pro-Armeense groupie Wolfgang Gust bijgehaald om het team van Armeense knechten te versterken (zie op 23:10).

Tevens zagen we Ara weer met een sprookjesboek in de weer. Deze keer (op 15.16) de roman "Musa Dag" die de joodse auteur Franz Werfel had geschreven. Hij gebruikte materiaal van Lepsius (“Germany and Armenia”) en documenten van Andonian om het te bekleden. Als je zoiets serieus neemt, dan ben je echt ver heen.

Een ander werk dat deze flessentrekkers naar voren brachten was een notitieboekje dat van Talaat Pasja zou zijn geweest.

Talaat zou daarin precies bijgehouden hebben waar en hoeveel Armenen gereloceerd waren (35:02). De twee volgelingen van de Armeense versie van 1915, Erik-Jan Zürcher en zijn buddie Taner Akçam werden snel bijgehaald zodat men geen twijfel zou krijgen over dat notitieboekje 'van' Talaat Pasja.

Als ze hadden verteld dat dat werk een dubieuze origine had en een kopie betrof, dan had de kijker zich een beeld kunnen vormen wat hem/haar werd getoond (die twee elementen kenmerken een vervalsing, kom je vaak tegen bij de (pro-)Armeense oplichters).

Wolfgang Gust dirigeert Sinan (23:30) voor antwoorden naar het boek van de fraudeur Johannes Lepsius: “Germany and Armenia”.
(Vergelijk de andere pro-Armeense fanaticus, Ton Zwaan, die de Armeen Ara een ander werkje van die frauderende dominee toestopte. Zie verslag deel 1 op 21:31)

Deze Gust heeft zelf op zijn site erkend dat die Lepsius dat werk heeft zitten te bewerken om de Turken in het kwaad daglicht te plaatsen en de Armenen als engeltjes. Diederik Stapel-materiaal dus.

Eerder liet Sinan Can zien wat voor een waardeloze onderzoeksjournalist hij was. Dat was deze keer heel treffend in beeld als hij in het vliegtuig (43:24) het boek van de Duitse fraudeur zit te “bestuderen”.

Hij zit in dat werk te bladeren en we horen hem zeggen:

'Als je alles optelt. De getallen, de getuigenissen, de Duitse diplomaten. En als je het doolhof van leugens doorziet, dan kan er geen twijfel zijn over de waarheid.'




Sinan, als je niet in staat bent om te doorzien wat je voor je hebt, dan kun je beter zwijgen in deze kwestie.

Het is eigenlijk niet je fout. Die 'historicus' Wolfgang Gust had je eerst moeten waarschuwen toen hij je dat boek van de Duitse dominee had aangeraden (dat de getoonde materiaal bewerkt was om de Turken in het kwaad daglicht te plaatsen).

In ieder geval was dit zware fail van Sinan de meest treffende van wat ik gezien heb tot nu toe. Het geeft aan waarmee deze fake-Turk en zijn Armeense kompaan zich mee hebben ingelaten.

In hun gesprek over of men niet moet stoppen met elkaar te haten, vertelt professor Halacoglu aan Sinan dat Turken geen problemen met Armenen hebben. Maar de Armenen buiten Turkije dat is een ander verhaal. Hij waarschuwt Sinan voor die Armenen, dat ze Turken intens haten. Hij had dat meegemaakt toen hij de documentaire Sari Gelin draaide.

En Sinan heeft dat ook ondervonden. Niet alleen in Nederland (zie verslag deel 1 op 14:18), maar ook in Armenië gaat hij in deel 6 kennismaken met de door haat aangetaste hoofden van de Armenen.


No comments: