Saturday, January 19, 2013

De vergeten 60 en Hrant Dink


Vandaag wordt één door een Turkse jongere omgebrachte Armeen herdacht in Turkije (Hrant Dink). Dat doen ze er elk jaar sinds 2007. Het is een soort herdenkingscoalitie van Armenen uit Turkije en buitenland met (extreem-)linkse Turken, bepaalde Koerdische groepen, conservatieve religieuzen en diverse andere groeperingen.

Zeg maar ieder die zich onderdrukt voelt (of voelde) in Turkije door de “Kemalisten”. Die hadden voor de AKP (de Turkse CDA) aan macht kwam, grote invloed in het reilen en zeilen van het land. Voor hun symboliseert de dood van deze Armeen het slachtofferschap van deze groepen door de “Kemalisten”.

Dit in contrast met de door Armenen omgebrachte onschuldigen tussen 1973-1985. In die twaalf jaar brachten door haat gedreven Armeense moordenaars 60 mensen om voor hun genocide. Behalve 46 Turken vermoordden ze nog eens 14 anderen. Van deze 60 slachtoffers vernemen we nauwelijks iets, ze zijn in de vergetelheid geraakt.


Deel van Turkse slachtoffers Armeense genocide-terrorisme.

Turkije zou een monument voor al deze 60 moeten oprichten. Zodat de wereld weet wat haat en leugens in boeken kunnen aanrichten. 




No comments: